miercuri, 17 august 2016

LUNA AUGUST CU PROBLEME IN CULTURILE DE LEGUME

   Luna august a adus temperaturi ridicate si probleme in culturile de legume. Prezenta bolilor pe plantele de cultura se modifica in functie de capriciile vremii. Pe langa variatiile de temperatura, dezechilibrele nutritionale au deasemenea un aport semnificativ in influentarea metabolismului agentilor patogeni. Din pacate si in aceasta perioada ne confruntam cu efectul acestor factori de stres asupra plantelor,  anul acesta din primavara incepand si pana acum am avut parte de experiente neplacute care provoaca mari batai de cap in randul producatorilor.

   In acest articol am incercat sa cuprindem cele mai frecvente probleme sesizate de colaboratorii nostrii.

   Chiar daca este o boala de toamna din perioada rece cu ploi abundente, putregaiul cenusiu sa instalat pe culturile de tomate. Cazurile izolate s-au semnalat din culturile in solarii cu aerisire defectuoasa pe fondul temperaturilor ridicate. Boala este cauzata de ciuperca Botrytis cinerea care la temperaturi de peste 30⁰C si umiditate ridicata isi dezvolta sporii pe toate partile aeriene ale plantelor. Umbrirea si aerisirea sunt singurele modalitati care franeaza aceasta boala. Se pot face tratamente preventive cu ROVRAL 0,1%. Partile atacate se taie si se vor arde pentru eliminarea din arealul de cultura.

   Fainarea, o alta boala care ataca ardeii si castravetii in aceasta perioada. Frunzele prezinta o pasla alb cenusie care acopera in totalitate limbul foliar, fotosinteza este ingraunata si plantele se opresc din crestere. Tratamentele preventive sunt indicate pe parcursul intregului ciclu de vegetatie mai ales la plantele care produc frunze multe. Fungicidele se aplica personalizat pentru fiecare cultura, Ortiva 0,08% la ardei si castraveti, Topsin 0,1% la tomate si vinete.

   Putregaiul alb Sclerotinia sclerotirium in culturile de ardei. Caldura si umiditatea ridicata din spatiile protejate au favorizat aparitia acestei afectiuni. Pe tulpini apar pete umede acoperite de o pasla alba care se va innegri treptat. In sectiunea plantei, vasele liberiene se brunifica, plantele se ofilesc si mor. Infectia in cazul putregaiului alb se poate instala si in sol si indepartarea plantelor nu asigura eliminarea totala al sporilor de ciuperca. Cel mai eficient mod de combatere este aplicare prin apa de irigare al fungicidului Merpan 0,15% in amestec cu Topsin 0,1%.

    Virozele pe ardei si castraveti sunt fenomene care au la baza o caracteristica ereditara sau sunt transmise de insectele care sunt vectori de raspandire si  invadeaza culturile amintite. Din acest considerent se recomanda tratamentele preventive cu insecticide si obligatoriu se vor elimina buruienile din cultura. Sub foliajul acestora insectele isi gasesc refugiu si nu pot fi eliminate eficient. Daca infectia prezinta forme severe, plantele se vor elimina si se ard. Atentie ! Folositi manusi de protectie la manuirea acestor plante bolnave si nu intrati in contact cu restul plantelor sanatoase, seva de pe suprafata frunzelor afectate se va intinde pe alte plante si se transmite infectia.

   Bacteriozele sunt ultima categorie intalnita in perioada calda. In perioada asta este recomandat udarile mai frecvente cu cantitati reduse de apa. Daca se aplica prea multa apa, evapotranspiratia creste si pe timpul noptilor mai racoroase se creeaza conditii optime pentru bacterioze. Singura modalitate de stopare si preventie este utilizarea de fungicide pe baza de cupru. Nu amestecati aceste fungicide cu alte substante! Cupru este foarte eficient daca se aplica individual, altfel riscati sa neutralizeze substanta activa al altor produse cu care se amesteca.

Lasa un comentariu

Operator de date cu caracter personal notificat cu nr. 10366/2017