marți, 19 iulie 2016

CARENTA DE CALCIU LA CULTURA DE TOMATE

Carenta de calciu (Ca) afecteaza grav productia, semnele de carenta fiind vizibile direct pe fructificatii.Primele simptome apar cand fructele au ⅓ sau jumatate din marimea normala.Semnele de carenta apar in zona de varf a fructelor de tomate, se stopeaza cresterea si provoaca o coacere prematura a fructelor, fructele se rosesc desi sunt mici si nedezvoltate complet.Pe fructificatii se formeaza pete scufundate, de culoare neagra unde se instaleaza ciuperci din genul Alternaria si in conditii de umiditate ridicata se inmoaie zona afectata apoi fructele putrezesc.

Cauzele aparitiei carentei de Ca:

  1. Temperaturile ridicate pe timpul verii, cand capacitatea de aprovizionare a plantei cu Ca este deficitara in raport cu cerintele crescute ale plantei determinate de aparitia si dezvoltarea fructificatiilor si cresterea masei foliare.
  2. Cultivarea tomatelor pe soluri grele (argiloase) si o slaba dezvoltare a sistemului radicular.
  3. Fertilizarea excesiva cu azot (N), se reduce absorbtia de calciu.
  4. Fertilizarea excesiva cu gunoi de grajd, care va conduce la cresterea vegetative (lastari, Frunze) care vor asimila Ca in detrimentul fructelor.
  5. La tomate plantatae devreme in ciclul I de cultura, carenta de Ca poate sa apara datorita temperaturilor scazute din sol.
  6. Irigarea deficitara o alta cauza a carentei cand se alterneaza perioadele de seceta cu irigarea excesiva astfel se influenteaza absorbtia de Ca.

Pentru a tine sub control carenta de Ca, se iau masuri agrotehnice privind irigarea, umbrirea, mulcirea solului sau se va fertiliza cu ingrasaminte pe baza de Ca.

Irigarea optima se poate obtine prin instalarea de sisteme de irigare prin picurare astfel se vor administra cantitati optime de apa si solul se mentine reavan in permanenta.Se vor evita solurile argiloase, se compacteaza si sufoca radacinile, astfel se impugn prasile pentru o mai buna aerisire a solului.

Umbrirea culturilor de tomate va reduce evapotranspiratia crescuta din timpul zilelor calduroase de vara.

Mulcirea solului cu folie de mulcire va mentine umiditatea in sol astfel solul va ramane umed mai mult timp.

Fertilizarea cu ingrasaminte pe baza de Ca trebuie efectuat in perioadele cheie cand cerintele plantelor sunt crescute fata de acest element.Aplicarea cu ingrasaminte se face in perioada de inflorire si la legarea fructelor. Preventiv in perioada de inflorire se va administra la interval de 10-14 zile iar in momentul cand riscul aparitiei carentei de Ca creste (temperaturi ridicate) fertilizarea se va face la un interval de 7 zile.

Lasa un comentariu

Operator de date cu caracter personal notificat cu nr. 10366/2017